90 dagen cel in 5 minuten besloten…

Met regelmaat wordt mij aangegeven dat het in Nederland véél te makkelijk gaat met het uitdelen van straffen en dat ‘criminelen’ er veel te makkelijk van af komen.

Laat ik u vertellen dat dit inmiddels allemaal fabels zijn. De invloed van de PVV/VVD en de algemene roep om verdachten langer en makkelijker vast te zetten, heeft zijn weerslag inmiddels al lang gehad. Op basis van de wet mag de politie u nu na een aanhouding 6 uur ophouden voor verhoor. De uren ‘s nachts tellen niet mee. Wil de politie u langer verhoren, dan moet u in verzekering (IVS) worden gesteld. Dit gebeurt door een politieagent die tevens hulpofficier van justitie is. Dit kan voor een periode van maximaal 3 dagen.

U heeft dan overigens nog steeds geen rechter gezien. Daarna komt u bij de Rechter-Commissaris en die kan de ‘gevangenhouding’ verlengen met 14 dagen. Dat doet hij meestal ook. Tenslotte oordeelt een Raadkamer van de Rechtbank over een verzoek van de Officier van Justitie om u nog langer gevangen te mogen houden. Meestal voor een periode van 30/60/90 dagen. Voor deze zittingen worden doorgaans – 5 – minuten uitgetrokken en de zaak wordt dus niet inhoudelijk beoordeeld. Dat geschiedt vaak pas maanden later…

Ik ga u garanderen dat als u (onterecht) wordt opgesloten, dat een hele lange zit is…

U bent geïnformeerd en mogelijk gewaarschuwd!

De Defensieadvocaat