Het Stoute Soldaatje…

Als oud-militair krijg ik altijd een ‘apart’ gevoel als ik naar Nieuwersluis rijd. Inmiddels is het een Penitentiaire Inrichting  (Pi) voor vrouwen, maar het blijft toch Nieuwersluis. De plek waar vele militairen heen moesten als zij ‘stout’ waren geweest.

Net als de adjudant die lang geleden bij mij op kantoor werkte en na een feestje in Duitsland de poort uit reed en vervolgens zijn auto om de eerste de beste boom vouwde. Rijbewijs kwijt en drie weken Nieuwersluis bij de Luitenant-Kolonel Von Scheven.

De adjudant schreef toen hij terug was een stuk in het onderdeelsblad, waarbij hij aangaf  dat hij in Nieuwersluis helemaal tot rust was gekomen. Eerst ontbijten met een krantje, een beetje sporten etc. Hij kon het eigenlijk iedereen aanraden.

Hij mocht zich vervolgens bij de onderdeelscommandant melden, hoe hij het in zijn botte hersens had gehaald om zo’n lovend stuk over Nieuwersluis te schrijven. De enige straf was volgens deze adjudant, dat hij drie weken aan de andere kant van de Vecht, naar het Café het Stoute Soldaatje had moeten kijken…

Hein Dudink, de Defensieadvocaat.