Militair niet strafbaar volgens defensie, wel volgens het OM Arnhem

Een zaak die al veel te lang doorzeurt, is die van een jonge militair die ervan wordt beschuldigd een vrouwelijke militair te hebben lastig gevallen. Die militair gaf aan dat hij haar onzedelijk zou hebben betast. Door de commandant werd vervolgens een onderzoek ingesteld wat er nu eigenlijk allemaal was gebeurd. Hierbij bleek, dat de militair het niet eens gedaan kon hebben!

Het probleem was echter dat er al aangifte was gedaan en dat het Openbaar Ministerie in Arnhem de zaak reeds onderzocht. Indien die molen gaat draaien, dan is er geen stoppen meer aan. Nu wordt er dus strafrechtelijk naar een zaak gekeken, die in het bestuursrecht reeds is afgedaan. Formeel kan dat, maar het heeft daarnaast het (meer dan grote) risico in zich, dat de militair opnieuw in de gevarenzone komt. De strafrechter is namelijk op geen enkele wijze gebonden aan de eerdere uitkomst. Op grond van het AMAR, kan de militair als hij wordt veroordeeld, alsnog worden ontslagen. Op deze manier lijkt er voor de militair geen einde aan de ellende te komen.

In Nederland geldt dat het bewijs door de rechter wordt gewogen. Dat houdt in dat er 15.000 pagina’s volledige leugens en/of onzin in een strafdossier kunnen staan, maar de rechter toch vindt dat er op pagina 14.999 wel de waarheid is gesproken. Hij hoeft dat overigens in zijn vonnis niet eens te motiveren.

Het ligt nu dus in de handen van rechters die niet de militaire achtergrond hebben die aansluit bij de specifieke omstandigheden van het geval, zoals de commandant van de militair dat wel had. Het verzoek om getuigen te horen om zo de specifiek feitelijke onstandigheden beter te kunnen presenteren, was volgens de rechter niet nodig. Hieruit blijkt te meer, dat de rechtsbescherming van de militair niet meer van deze tijd is en ook de verplichte rechtsgang naar Arnhem maar beter helemaal kan worden afgeschaft. Als de militaire politierechter, rechtbank of hof, niet (meer) in de specifiek militaire omstandigheden geinteresseerd is, dan ben je beter af bij de gewone strafrechter in het eigen arrondissement.

U bent geinformeerd!

De Defensieadvocaat.