Pizzabezorgdienst voor harddrugs…

Haarlem – ‘Goudtand’ en ‘Biggie de Stotteraar’. Geen figuren uit een eng sprookje, maar bijnamen van de vermeende leiders van een ‘soort pizzabezorgdienst voor cocaïne en heroïne’, aldus justitie. De bende verdiende in korte tijd 130.000 euro met drugshandel in IJmuiden en Haarlem. Een van de scooterkoeriers hoorde gisteren negen maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk tegen zich eisen.

De verdachte, Dovano L. (28) uit Haarlem, heeft drie maanden in voorarrest gezeten. Hoewel het vonnis pas op 8 maart wordt geveld, besloot de rechtbank hem per direct in vrijheid te stellen. Want niet te verwachten valt, dat de straf hoger uitvalt dan de eis.

Medewerking

L. dankte zijn herwonnen vrijheid ook aan zijn medewerking aan het rechercheonderzoek. Dat verder moeizaam verloopt, doordat de vier medeverdachten ontkennen of zich beroepen op hun zwijgrecht. Ook tijdens het proces klapte de werkeloze stukadoor uit de school. Hij raakte in 2011 door zijn coke- en gokverslaving diep in de schulden. L. leende 400 euro bij een bekende, dealer Mohamed K. (27) uit Zwanenburg.

K., alias Biggie of Biggie de Stotteraar, wilde na enkele maanden zijn geld terug. L. trad al sinds begin vorig jaar als katvanger voor K. op, door drie scooters van de dealer op zijn naam te zetten. Vanaf augustus moest L. bovendien op een van die scooters stappen en de bolletjes met 0,5 gram drugs afleveren bij de klanten in IJmuiden of Haarlem.

De sectie stiekem van de politie (officieel Criminele Inlichtingen Eenheid, CIE geheten) kreeg een paar maanden geleden een tip dat een flat aan de Orionweg in IJmuiden de uitvalsbasis was voor handel in drugs en explosieven. Van dat laatste is niets gebleken, maar voor de rest had de tipgever het bij het rechte eind. Op 8 november hadden de eerste arrestaties en huiszoekingen plaats. L.: ,,Ik was blij dat ze me oppakten, want ik werd als slaaf gebruikt.” Eergisteren werden de laatste twee verdachten aangehouden, aldus een advocaat.

Winst

Volgens de officier van justitie ging het om een goed georganiseerde detailhandel in drugs. In 4,5 maand tijd werden 6000 bolletjes coke en heroïne afgezet. Biggie zou 100.000 euro zwarte winst hebben gemaakt. Zijn compagnon Mohamed el M. (27) uit Haarlem, alias Goudtand of Tandje, heeft 30 mille opgestreken. Justitie wil ze dat geld afpakken.

Deze kopstukken en de andere koeriers Jaouad D. (26) uit Haarlem en Samir A. (22) uit IJmuiden , staan terecht over enkele maanden. Er moeten in hun zaken vele getuigen worden gehoord.

Bron: Journalist Arno Ruitenbeek.