Reserve militairen woonachtig in het buitenland en de Security Clearance van de MIVD…

Defensie heeft de afgelopen jaren gebruik gemaakt van reserve militairen die op – voor defensie interessante en bijzondere – functies in het buitenland zaten. Daarbij beschikten deze reservisten vaak over bijzondere competenties die hier werden en worden gemist. Hierdoor zijn juist deze reservisten vaak een welkome aanvulling op het gehele bestand reservisten.

Sinds enige tijd wordt er door de MIVD scherper onderzoek gedaan naar alles wat een (reserve) militair binnen en buiten defensie heeft gedaan. Deze check is bijvoorbeeld inmiddels verplicht voor het verkrijgen van een Security Clearance bij uitzending.

Het probleem is echter dat als een reservist op verschillende functies in het buitenland heeft gewerkt en daarvoor ook in het buitenland heeft gewoond, er problemen ontstaan met het verstrekken van de Security Clearance. Of je nu al 20 jaar in werkelijke dienst hebt gezeten, de veteranen status hebt en/of reservist bent (geweest), het maakt kennelijk niet meer uit. Je bent voor de inlichtingendienst simpelweg ‘onder de radar’ geweest en dat levert een te groot veiligheidsrisico op.  

Reeds eerder gaf ik aan dat de MIVD in dergelijke gevallen – kennelijk – geen, dan wel moeilijk,  informatie krijgt van andere inlichtingen diensten. Ondanks een geheel bekende handel en wandel van de militair, van geboorte tot moment van verhuizen naar het buitenland, de MIVD geeft u geen voordeel van de twijfel, maar geeft simpelweg de Security Clearance niet meer af. Wellicht  zou u tenslotte ‘misschien’ wel eens veroordeeld/verdacht kunnen zijn ‘geweest geworden’ ergens in de wereld. 

Als u plannen hebt om naar het buitenland te verhuizen, u bent gewaarschuwd!