Huisarrest voor minderjarige.

Na voor de derde keer in korte tijd te zijn aangehouden voor een misdrijf, werd deze 14 jarige minderjarige opnieuw aangehouden. Gelijk werd er door de vader (en oud-collega KLu) met mij gebeld dat hij inmiddels ook niet meer wist wat hij moest doen. Op het politiebureau aangekomen werd mij aangegeven dat de minderjarige langer op het bureau moest blijven. Volgens de wet moet hij binnen drie dagen worden voorgeleid bij de Rechter-Commissaris (RC). Die besluit vervolgens of de minderjarige langer mag worden opgesloten.

Deze RC gaf aan dat kinderen in eerste instantie niet opgesloten behoren te worden. Nederland loopt overigens in de wereld aan kop met het opsluiten van minderjarigen! Desalniettemin, omdat de situatie (in dit geval) compleet uit de hand dreigde te lopen, besloot de RC om de vordering (bewaring) van de politie/officier van justitie toe te wijzen, maar ook om hem (in overleg met de vader en ondergetekende) gelijktijdig te schorsen onder bijzondere voorwaarden.

Zo mag hij gedurende twee maanden niet tussen 19:00 uur en 07:00 naar buiten. Anders gaat hij voor 14 dagen naar een Justitiële Jeugdinrichting.

De vader liet weten dat hij zeker de politie zou gaan bellen als zijn zoon de benen zou nemen.   

Handboeien

Soms de oplossing…

Ik ben nog niet gebeld…

Hein Dudink/Advocaat