Geen privacy voor criminelen!

Daar kan iedere Nederlander wel mee leven, lijkt het. U bent namelijk geen crimineel, toch? Maar moet je in Nederland niet eerst zijn veroordeeld door een rechter om überhaupt voor crimineel uitgemaakt te kunnen worden?

Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Dekker (Rechtsbescherming)vinden dat criminelen zich niet mogen verschuilen achter privacywetgeving. Dat is het idee achter het nieuwe wetsvoorstel van beide ministers voor het uitwisselen van gegevens tussen overheidsinstanties. Het is volgens hen een volgende zet in de aanpak van ondermijnende criminaliteit.
Er wordt daarbij aangegeven dat overheidsinstanties zoals de belastingdienst, de politie en gemeenten nu nog vaak terug zouden schrikken om data-analyses over criminele patronen uit te voeren met elkaars gegevens.

Iedere strafrechtadvocaat (en iedere medewerker bij de politie), weet dat binnen de politieorganisatie die gegevensuitwisseling in ieder geval al jaren niet werkt, dan wel nooit heeft gewerkt. De dag dat dat allemaal wel werkt, gaat de vlag op ieder politiebureau uit. Met regelmaat gaan de computerschermen nog steeds op zwart tijdens een verhoor.

Het is de aloude klaagzang dat bestaande wetgeving het de vele opsporingsdisciplines lastig of onmogelijk maakt om informatie te delen en daarbij worden uw rechten gewoon (weer) onder de bus gegooid. In de praktijk wordt namelijk als zij het echt nodig hebben, alle informatie al uitgewisseld. Dat kun je in samenstelling van de strafdossiers zien. Vreemder is echter dat nu iedere gemeente in Nederland kennelijk data-analyses over criminele patronen gaat uitvoeren samen met de politie en Belastingdienst. Dus als uw buurman (nog vaker) over de schutting naar u en uw vrouw kijkt, dan bent u misschien wel een crimineel waar over data wordt verzameld en uitgewisseld…

Het woord ‘Stasi’ komt ineens bij mij naar boven, maar dat kan toch niet, want het is toch Nederland?

Alle criminelen van Nederland, U bent geïnformeerd (en gewaarschuwd)!

Hein Dudink/Advocaat