5 militairen in een keer geseponeerd!

Niet vaak krijg ik zo veel militairen tegelijkertijd van de haak, maar in deze zaak kreeg ik uiteindelijk medewerking van het Openbaar Ministerie zelf, die de zaken allemaal in een keer seponeerde. Wat was hier aan de hand?

Alle militairen werden beschuldigd dat zij tijdens een opleiding de legeringskamer zouden hebben gesloopt. Het gebouw was echter al jaren geleden aangewezen om te worden gesloopt en er was daarom al tijden geen onderhoud gepleegd. Totdat de militairen gingen klagen over de staat van onderhoud bij de beheerder.

Deze kwam in het gebouw kijken en deed aangifte. De marechaussee deed gelijk onderzoek. Vervolgens kregen de militairen allemaal een acceptgiro thuisgestuurd. Een van de militairen had op onze website gelezen dat ook het accepteren van een acceptgiro tegenwoordig negatief voor een  militair kan uitpakken en maakte een afspraak om de zaak te bespreken. Daarop is besloten om de zaak voor te laten komen bij de militaire politierechter te Arnhem. In de tussentijd werd er bewijs verzameld voor de rechtszaak, maar dat was allemaal niet meer nodig.

Duidelijk is dat het accepteren van een ‘schikking’, van welk laag bedrag dan ook, mee wordt gewogen door de MIVD bij het verstrekken van de Verklaring van Geen Bezwaar. Voorzichtigheid is dus geboden!

Mooi resultaat!

 Hein Dudink/De Defensieadvocaat