Acceptgiro ontvangen van het OM, betalen of niet?

Geregeld word ik door militairen gebeld met de vraag of zij een schikkingsvoorstel van het OM  (dus niet die uit Leeuwarden wegens te hard rijden!) moeten betalen en daarmee ‘schuld’ bekennen. Het antwoord is eigenlijk niet meer zo simpel.

Vaak zit er bij de schikkingsvoorstellen van het OM nog een verplichting tot het betalen van een schadevergoeding aan het slachtoffer.

Het is belangrijk om te laten weten dat de laatste jaren het accepteren van een schikkingsvoorstel van het OM eveneens in het Justitiële Documentatie Register (het oude strafblad) wordt opgenomen. Momenteel wordt het zelfs bij de politie gebruikt om iemand ‘sneller’ als verdacht te kunnen aanmerken. Daarnaast kijkt de MIVD inmiddels ook naar de beschikkingen en hanteert met regelmaat het criterium: ‘waar rook is, is vuur’.

Indien u niet betaalt, zal het OM een dagvaarding gaan uitbrengen. U loopt daarbij zeker een risico om te worden veroordeeld. Maar het is ook uitermate vervelend om je niet te kunnen verweren tegen het feit dat als je wel betaalt, dit wordt uitgelegd als een bepaalde mate van schuld en je mogelijk daardoor het risico loopt dat de MIVD de VGB intrekt. Vervolgens verlies je dan je baan.

In ieder geval is het altijd verstandig om even advies te vragen en ons het dossier op te laten vragen bij het OM. Wat heeft men eigenlijk voor bewijs tegen u?

U bent geïnformeerd en gewaarschuwd!

Hein Dudink/Defensieadvocaat