Fellini in rechtzaak: schutter wordt niet vervolgd…

Soms sta je als advocaat heel raar te kijken als jouw cliënt werd beschoten en de dader niet wordt vervolgd. 

In deze zaak worden drie mannen op straat door iemand met een pistool bedreigd die vervolgens ook daadwerkelijk drie keer schiet. Daarbij wordt een van de mannen in zijn been getroffen. De overige twee mannen weten de schutter uiteindelijk te overmeesteren en slaan en schoppen hem daarbij totdat hij het pistool los laat.

Het slachtoffer, de schutter dus die een vriend van hen neerschoot, wordt echter niet vervolgd. Hij is namelijk dan reeds als slachtoffer aangemerkt.

In deze zaak was meer aan de hand wat niet klopte. Tijdens het horen van getuigen bij de Rechter Commissaris, laat degene die is neergeschoten een buisje zien waarin de kogel zit die door de chirurg in het ziekenhuis uit zijn lichaam is gehaald. Ook hier was kennelijk door het openbaar ministerie geen onderzoek naar gedaan.

Nog vreemder was het dat de Officier van Justitie tijdens de zitting aangaf dat hij de getuige die was neergeschoten niet kende en deze voor justitie niet te traceren was. Dit dus, terwijl de man was neergeschoten, in het ziekenhuis was geopereerd, een getuigenverklaring had afgelegd bij de rechter commissaris en de kogel bij de RC had ingeleverd.

Kunt u hem nog volgen?

De politierechter had begrip voor het moment waarop de twee mannen de schutter zijn pistool probeerden af te pakken, maar veroordeelde de twee mannen toch voor openlijke geweldpleging tegen het ‘slachtoffer’. En de schutter? Die heeft blijkbaar mazzel. Hij had tenslotte alleen maar iemand neergeschoten…

Af en toe denk ik dat ik in een film van Fellini terecht ben gekomen…

Maar natuurlijk is deze zaak nog niet afgelopen.

U bent geïnformeerd.

Hein Dudink/Advocaat