Amerikaanse vader ontvoert dochter, OM Arnhem eist gevangenisstraf.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem eist een gevangenisstraf van drie jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk, tegen een 59-jarige man uit Daytona (Verenigde Staten). De man wordt ervan verdacht zijn dochter te hebben onttrokken aan het ouderlijk gezag door haar, zonder medeweten van de moeder, uit Ede te hebben meegenomen naar de Verenigde Staten.

Volgens de officier van justitie heeft de man op 27 mei 2009 voor grote opschudding gezorgd door zijn dochter voor het oog van haar klasgenootjes van het schoolplein te plukken en weg te scheuren. Niet alleen rondom de school, maar ook landelijk ontstond er grote maatschappelijke onrust. Er is een Amber alert uitgegaan en de Nederlandse bevolking is via radio en televisie op de verdwijning van het meisje geattendeerd.

De gevolgen voor het meisje en haar omgeving zijn zeer ingrijpend geweest. Van het één op het andere moment is ze weggerukt uit haar vertrouwde leefomgeving. Moeder en dochter hebben elkaar daarna bijna anderhalf jaar lang moeten missen. En nog steeds heeft het gebeuren veel impact op de levens van betrokkenen. ´Een forse onvoorwaardelijke gevangenisstraf is dan ook op zijn plaats´, aldus de officier.

Het OM stelt dat de man voor eigen rechter heeft gespeeld en zijn dochter tot speelbal heeft gemaakt in juridische procedures. Kort voor 27 mei 2009, op 20 mei 2009, bepaalde een Amerikaanse rechter dat alleen de vader het gezag over het meisje had. Dit vonnis is nooit voorgelegd aan een Nederlandse rechter. De man heeft dat volgens de officier bewust nagelaten. Daarnaast is er volgens moeder de dreiging van een mogelijk nieuwe ontvoering. Mede daarom eist de officier een jaar voorwaardelijk, zo werd op 26 juni bekend gemaakt.U bent geïnformeerd en gewaarschuwd!