Rechtsbijstand aan een 12-jarige?

In 1987 werd de leeftijd voor volwassenheid verlaagd van 21 naar 18 jaar. Vanaf 1 januari 1988 is iedereen in ieder geval voor de wet volwassen als hij/zij 18 jaar wordt. Dat heeft echter allerlei vervelende consequenties. Het strafrecht in Nederland kent namelijk een tendens om minderjarigen op steeds jongere leeftijd te vervolgen en waar mogelijk het volwassenen strafrecht op hen toe te passen.

Ik werd recentelijk opgeroepen om rechtsbijstand te verlenen aan een minderjarige die al een nacht in de cel op het politiebureau had doorgebracht. Ik kreeg de melding per telefoon, dus kende de leeftijd van de minderjarige nog niet. Toen de verdachte uit zijn cel werd gehaald, bleek hij letterlijk drie turven hoog en 12 jaar oud te zijn. Hij had een vriendje bedreigd en met spullen gegooid.

Ik probeerde mij vervolgens voor te stellen hoe bang ik zou worden als hij mij zou bedreigen met om het even wat. Ik kon mij er echt helemaal niets bij voorstellen. Het enige dat in mij opkwam was vreemd genoeg Bijbels. Mijn oma zei altijd; ‘Hij die niet is als een kind, zal het rijk der hemelen niet betreden’.

De (ervaren) dienstdoende agent in het cellencomplex en ik keken elkaar zwijgend aan, toen ik de ‘verdachte’ zijn rechten had uitgelegd en weer vertrok.

Let goed op uw kinderen…

U bent geïnformeerd en gewaarschuwd.

Hein Dudink/Advocaat