Rechtsbijstand aan een 12-jarige, deel II.

Recentelijk schreef ik u dat een 12 jarige in de politiecel zat op verdenking van bedreiging. Die zaak kreeg deze vorige week een aparte wending.

Indien een officier van justitie wil dat de verdachte langer vast blijft zitten om bijvoorbeeld meer onderzoek te kunnen doen, dient hij na drie dagen een vordering tot bewaring in te stellen bij de Rechter-Commissaris (R-C).

Voor de behandeling van de vordering door de R-C, werd de verdachte van 12 jaar door 2 agenten ‘aangevoerd’ vanuit het cellencomplex van de rechtbank. Toen bleek onverwachts dat de minderjarige ook nog werd verdacht voor een ander strafbaar feit, waar niemand iets vanaf wist. Hij bleek voor dat feit echter niet te zijn aangehouden en niet in verzekering te zijn gesteld. De officier van justitie wilde hem echter wel voor dit feit in bewaring hebben.

Na een lange en juridisch zeer interessante zitting, besloot de R-C op mijn verzoek en mede gezien de leeftijd van de verdachte, de vordering tot bewaring af te wijzen.

Na zijn spullen in de cel te hebben opgehaald, kon de minderjarige weer (in de armen van zijn ouders) met zijn ouders mee naar huis….

Wordt vervolgd.

Hein Dudink/Advocaat