Zelfmoorden leger US stijgen fors!

De kranten in Amerika maken allemaal melding van de uitkomst van een studie van het U.S. Army Public Health Command. Er wordt een behoorlijk stijging geconstateerd sinds de start van de Irak Oorlog in 2003. In 2007 en 2008 pleegden 255 actief dienende militairen zelfmoord. Bijna de helft van hen was tussen de 18 en 24 jaar.

De studie, een analyse van data van het Army Behavioral Health Integrated Data Environment, laat een stijging van zelfmoorden zien van 80 % tussen 2004 en 2008. Daarbij wordt aangegeven dat het de hoogste stijging is sinds 30 jaar! Er wordt daarbij een rechtstreeks verband gelegd tussen een stijging van 40% en de oorlog in Irak. Tussen 1977 en 2003 lag het aantal nog redelijk gelijk aan het civiele aantal zelfmoorden. Na 2004 stegen de verschillen echter behoorlijk snel.

Uit de studie werd tevens duidelijk dat verlengde gevechtshandelingen voor een leger buitengewoon stressvol is en zorgt voor een verhoogd aantal psychische problemen. Belangrijk is dat militairen waarvan reeds was vastgesteld dat zij een psychische aandoening hadden, uiteindelijk een hoger percentage zelfmoord pleegde. Ook depressies en het niet kunnen aanpassen na terugkeer zorgt voor een vergroot aantal zelfmoorden.

Duidelijk is in ieder geval dat hulp onmisbaar is. In Amerika is men in ieder geval wakker geworden. Nu Nederland nog.

Nog steeds leert de praktijk dat het vaststellen van een psychische aandoening moeilijk is. In ons kantoor zijn er voorbeelden te over, waarbij psychische aandoeningen over het hoofd werden gezien. Vaak zijn het de collega’s, familie, (of de advocaat…) die uiteindelijk de militair het medische traject in sturen. Eenmaal in contact gebracht met bijvoorbeeld het bureau Bijzondere Medische Beoordelingen van Defensie in Utrecht, tegenwoordig in de Kromhoutkazerne, dan ‘loopt’ de zaak wel weer en krijgt de militair de behandeling die nodig is.

Het lijkt alsof alle bezuinigingen bij defensie ook het medische personeel heeft ‘uitgedund’. Gezien de bevindingen in Amerika, is het medisch personeel nu hard nodig. Zodra de gezondheid van de militair in het geding lijkt te zijn, is er simpelweg al teveel bezuinigd.

U bent geïnformeerd!

Hein Dudink/Advocaat