Militair kan maar beter bij defensie niet naakt douchen!

Met enige verbazing las ik het dossier van een militair die was aangeklaagd door een collega wegens schending van de eerbaarheid. Wat was er aan de hand?

In dit geval ging de militair vanuit zijn legeringkamer en in zijn blote billen naar de doucheruimte om te douchen na een zware dag. Voor iedereen niets aan de hand zou je zeggen. Maar een cursist die net in militaire dienst was, stoorde zich daar wel aan en deed aangifte wegens het schenden van de eerbaarheid. Het laten zien van het geslachtsdeel was kennelijk te veel voor de militair in opleiding.

Hoewel niemand op het onderdeel van de aangeklaagde militair iets begreep van alle commotie, werd er door de commandant een intern onderzoek ingesteld. Door de onderzoekcommissie werd echter aangegeven dat er geen regels waren overtreden, geen wangedrag was geweest en er geen sprake was van intimiderend gedrag. Voorts adviseerde de commissie om tot een – open en eerlijk – indringend gesprek met de hoofdrolspelers te komen en riep zij tenslotte op tot kameraadschap.

Daarnaast had eigenlijk niemand er aanstoot aan genomen en de meeste militairen hadden het niet eens opgemerkt. De militair kreeg echter toch een dagvaarding en mocht dus voorkomen bij de militaire politierechter te Arnhem.

Daar werd hij simpelweg veroordeeld voor het laten zien van zijn geslachtsdeel. Niemand bij de rechtbank begreep kennelijk dat je in je blote kont naar de doucheruimtes kunt lopen om te douchen en daarbij eveneens je geslachtsdeel zichtbaar is. Kennelijk is dat in de kringen van rechters ongepast.

De militair had dus geen regels van de krijgsmacht overtreden, maar kennelijk wel wettig en overtuigend de eerbaarheid van het wetboek van strafrecht geschonden.

De wijze waarop deze wet = wet mentaliteit door de Rechtbank en Hof Arnhem wordt toegepast, sluit aan bij de huidige tendens in de maatschappij om hoe dan ook tot een veroordeling te komen. Daarbij zijn inmiddels steeds grotere verschillen per arrondissement waar te nemen. Waar je in Arnhem voor wordt vervolgd en veroordeeld, krijg je in Amsterdam niet eens een acceptgiro. Een veroordeling kan echter grote gevolgen hebben voor de rechtspositie van de defensiemedewerker.

Mij staat lang geleden een Vierdaagse bij, waarbij op Heumesoord honderden militairen van alle nationaliteiten (en ook vrouwen) poedelnaakt stonden te douchen na afloop van een lange dag lopen. Ondergetekende stond daar dus ook tussen.

Ik heb kennelijk geluk gehad, want ik had zomaar in Arnhem veroordeeld kunnen worden voor schending van de eerbaarheid. Gelijkgesteld met iemand die op straat zijn geslachtsdeel laat zien. En toch klopt er hier iets niet…

U bent geïnformeerd en gewaarschuwd!

Hein Dudink/Advocaat