In Duitsland bekeurde vrachtwagenchauffeur in Nederland vrijgesproken

Niet vaak komt er een vrachtwagenchauffeur bij mij die aangeeft een boete van € 118,- aan te willen vechten die door de Nederlandse overheid was overgenomen van de Duitse autoriteiten. De kosten van rechtsbijstand zijn uiteraard vaak veel hoger dan die boete, dus de meeste mensen betalen dan maar braaf. Soms zijn de bekeuringen in het buitenland overigens vele malen goedkoper dan hier, maar als de Nederlandse staat het overneemt, krijg je toch een bekeuring naar Nederlandse maatstaven.
Deze chauffeur wilde echter geen enkele negatieve aantekening betreffende zijn rijbewijs en was er van overtuigd dat hij gelijk had. Daarom wilde hij dat ik hem juridisch bijstond. Wat was hier aan de hand?
Ten eerste werd hem een onterechte snelheidsovertreding verweten. Na onderzoek ter plaatse in Duitsland, bleek inderdaad dat de snelheid zoals die op het Duitse proces-verbaal was opgenomen, niet klopte met die op de verkeersborden. Daarnaast klopte ook de hoogte van de boete op de een of andere rare manier niet met de overtreding. Dat was overigens nog niet zo makkelijk vast te stellen en te achterhalen. Maar het is uiteindelijk wel gelukt!
De rechter en ook de officier van justitie volgden de bewijzen die door de chauffeur en ondergetekende waren verzameld en daarom werd de chauffeur door de rechter vrijgesproken.
Het kan dus wel!
U bent geïnformeerd en gewaarschuwd!
Hein Dudink/Advocaat