Rijbewijs zoek op politiebureau!

Soms gaat het anders en ook in dit geval. Een oud-militair moest zijn rijbewijs inleveren aan de politie en deed dat braaf. Later tijdens de zitting wist de officier van justitie echter te vertellen dat hij het rijbewijs niet zou hebben ingeleverd, maar mijn cliënt wist heel zeker van wel.
Vervolgens restte enkel het bellen met de Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (CVOM), die hem schriftelijk al had gerappelleerd dat hij zijn rijbewijs nog steeds moest inleveren! In het systeem kon de zeer vriendelijke ambtenaar van het CVOM achterhalen dat de ‘verblijfplaats’ van het rijbewijs nog steeds op het Politiebureau moest zijn en hij kon zelfs vertellen wie hem had ingenomen. Maar de agent die het rijbewijs had ingenomen, gaf vrolijk aan dat hij het nooit had ingenomen!
Agenten (en politici) lijden wel vaker aan een selectief geheugenverlies, of zoals een psychiater het ooit beschreef, als het ‘Smirnoff Syndroom’. In ieder geval adviseerde de agent om aangifte van vermissing te doen bij de gemeente. Zo gezegd zo gedaan?
Nee dus, want er stond nog een strafmaatregel open bij de RDW, dus kon de aangifte van vermissing niet worden opgenomen! Na nog verder speurwerk was er ineens licht! Het rijbewijs lag al die tijd bij het CBR. De ‘verblijfplaats’ was echter door de agent/CBR nooit in enig systeem opgenomen/gemuteerd!
Klaar? Nee, nu hoefde alleen nog maar de strafmaatregel bij de RDW te worden teruggeboekt.
U bent gewaarschuwd en geïnformeerd!
Hein Dudink/Defensieadvocaat