Militairen met psychische problemen worden door defensie gedumpt…

Sorry, ik kan er helaas inmiddels niets anders meer van maken, maar defensie laat psychisch zieke militairen volledig aan hun lot over. Wat de medische dienst ook roept en goed bedoelt, de hakken gaan in het zand, de deuren gaan dicht en je zoekt het maar uit.

Het eeuwenoude uitgangspunt bij defensie dat als de aandoening niet zichtbaar is, er dus ook niets met je aan de hand kan zijn, is nog steeds voor veel leidinggevenden het uitgangspunt.

Wat hoor ik, zelfmoord poging gedaan? Kom morgen maar langs op kantoor, dan bespreken wij dat even met een kop koffie. O ja, de uitzending gaat natuurlijk wel gewoon door, want er is geen vervanging voor je.

Gaat het echter fout, dan wordt er wel gelijk strafrechtelijk aangifte gedaan, de militair wordt geschorst en na het vorengenoemde kopje koffie staat de marechaussee vaak al op de gang te wachten voor een goed gesprek/strafrechtelijk verhoor.

Ook als de militair aansluitend wordt ontslagen en hij of zijn familie zijn het er niet mee eens, dan houden de treiterijen niet op.

Defensie gaat ondertussen rustig op internet/sociale media ‘bewijs’ zoeken tegen de militair. Er wordt nog even bij het UWV bezwaar gemaakt als de militair voor een uitkering in aanmerking komt etc. Zo krijgt de militair die psychisch toch al niet sterk in zijn kisten stond, nog even een extra mes in de rug geduwd, raakt zijn huis kwijt en kan niet meer voor zijn gezin zorgen.

Het is slechts een greep uit de praktijk waarmee wij zo vaak worden geconfronteerd. De reactie van de juridische vertegenwoordiger van Defensie, die op de zitting van de rechtbank en Centrale raad van beroep gewoon zit te lachen als de zaak wordt besproken, is tenen krommend.

Een echt toonbeeldvan broederliefde van collega’s, voor wie die militair zijn leven zou hebben gegeven. Waar dient de Gedragscode Defensie dan eigenlijk voor, als je niet eens empathie voor je zieke collega’s kunt opbrengen?

Zo, dat moest ik als oud-beroepsmilitair even kwijt…

U bent bij deze geïnformeerd en gewaarschuwd!

Hein Dudink | Advocaat