Let als ambtenaar goed op wat er op je pc staat en wordt opgeslagen!

Nog niet zolang geleden werd er een politieambtenaar vervolgd voor feit A, maar werd er door de Rijksrecherche ook gelijk maar even de computers etc. van huis opgehaald en onderzocht.

Die actie had in feite niets met zaak A te maken, die later dan ook werd geseponeerd, maar op de pc werden (oude) bestanden waargenomen die gelijk werden aangeduid als verdacht/strafbaar. Nog voordat er was uitgezocht hoe deze bestanden op de pc terecht waren gekomen, was de ambtenaar al geschorst en ontslagen.

De ambtenaar gaf aan dat deze bestanden waren meegekomen als ‘trailers’ die zichtbaar op het beeldscherm, zich vervolgens kennelijk ‘nestelen’ in allerlei Temporary Internet files. Hij meende deze ooit opgeschoond/weggegooid te hebben, maar ze waren kennelijk wel mee gekopieerd bij back-ups en die werden jaren later door de veel slimmere opsporingscollega’s in de pc teruggevonden.

Later in de procedure zou blijken dat het toch allemaal inderdaad wat complexer is dan de werkgever de rechtbank aangaf. Het ontslag was toen echter al gegeven. In het strafrecht wordt nu (gelukkig) kritisch gekeken wat er allemaal overeind blijft van alle beschuldigingen.

U bent geïnformeerd en gewaarschuwd!

Hein Dudink