Ontslagen officier met PTSS weer terug in dienst

De rechtbank te Den Haag heeft het ontslag dat een officier met PTSS zelf had aangevraagd terug gedraaid. In deze toch wel bijzondere zaak is uiteindelijk door de Inspecteur Generaal Krijgsmacht (IGK) en de Inspecteur Militaire Gezondheidszorg (IMG) bemiddeld.

Wat deze zaak bijzonder maakte is dat deze officier al langer slecht functioneerde en in een vroeg stadium zelf al aangaf dat hij de controle ging verliezen en fouten ging maken.

Uiteindelijk deed hij dat ook en in plaats van de man te helpen na 26 jaar trouwe dienst, kreeg hij van zijn commandant 24 uur de tijd om zelf zijn ontslag aan te vragen, zodat er dan geen aangifte bij de marechaussee zou worden gedaan. Dat werd overigens uiteindelijk wel gedaan!

De officier ging naar zijn vakbond, maar die gaf aan dat het nu strafrechtelijk was geworden en hij het aanbod maar beter kon pakken. In dat stadium kwamen de officier en zijn vrouw bij mij.

Omdat ik gelijk zag dat de man eigenlijk ziek was, is er meteen (kon nog net…) bezwaar gemaakt tegen het door hem zelf aangevraagde ontslag. Het eerste aangevraagde schorsingsverzoek van het ontslag werd door de rechtbank  afgewezen, maar het beroep tegen het ontslag werd uiteindelijk toch gegrond verklaard. Voorts werd de strafzaak tegen de officier door het openbaar ministerie te Arnhem geseponeerd.

Door alle commotie heeft de militair het slecht en gaat het ook na de positieve uitslag van de rechtbank niet goed met hem. Omdat hij met ontslag zou gaan, werd hij niet meer door de MGGZ behandeld, maar moest zijn vrouw buiten defensie op zoek gaan  naar hulp. Dat heeft een behoorlijke vertraging opgeleverd. De man blijft zich nu afvragen waarom hij zo moest worden behandeld. Hij snapt het simpelweg niet en heeft het daar erg moeilijk mee.

Alles overziend, een trieste zaak en een die bij mij als oud-militair ook een wrange smaak in de mond achterlaat.

U bent geïnformeerd en gewaarschuwd!

Hein Dudink/Defensieadvocaat