De Haarlemse ‘Bonnie en Clyde’

De Haarlemse ‘Bonnie en Clyde’ hebben in een week tijd een spoor van ellende door het land getrokken, aldus de officier van justitie. Ze eiste celstraf tegen de mannelijke helft van het jonge duo.

Bonnie Parker en Clyde Barrow werden als bankrovers in de jaren dertig wereldberoemd. De aanklager moest sterk aan dit Amerikaanse stel denken, toen ze de misdrijven opsomde van Jennifer H. en Jimmy A. De achttienjarige geliefden maakten zich tussen 2 en 9 december van het vorig jaar schuldig aan straatroof, inbraak, diefstal en heling.

Omdat H. thuis grote problemen had, bracht de Haarlemse vmbo-leerlinge zo veel mogelijk tijd door bij haar vriendje. Maar die had minstens zoveel sores: uit huis gezet, geen werk of inkomen. A. belandde in de opvang Spaarnezicht. Om aan geld voor wiet te komen, besloot hij op 2 december in een woning aan de Oranjestraat in te breken. Hij pakte onder meer de sleutels van een Peugeot 207 en ook die nam hij mee.

Gezelschap

Die auto werd de dagen erna de rijdende woning van de twee. Die kregen vrij snel gezelschap van Nelson S. (19) uit Haarlem en later van Paul van G. (22) uit Nieuw-Vennep. In wisselende samenstelling maakten ze 2500 kilometer. En omdat niemand centen had en een Peugeot niet op wind rijdt, tankte chauffeur Jimmy minstens vijf keer zonder te betalen in Velserbroek, Santpoort-Noord, Alkmaar, Berkhout en Breukelen. De schade voor de pompen bedroeg 250 euro.
Wat hem heeft bezield, wist A. ook bij de rechtbank niet te vertellen. Maar hij en S. braken in Voorthuizen in, in de stacaravan van Jimmy’s opa. Daar pikten ze een tv en boxen. Op 6 december doorkruisten ze Haarlem. Jimmy moest stoppen, Nelson stapte uit en stal twee kentekenplaten van een andere Peugeot. Deze twee tuften 8 december naar Hoorn, waar S. vroeger woonde en jatten 160 poststukken uit de tas van een postbode. Met een tientje, dat ze uit een enveloppe met verjaardagskaart hadden gejat, kochten ze drugs.

Tientje

Terug in Haarlem, stapten Jennifer en Paul in. Gevieren ging het naar Amsterdam, waar Nelson en Paul een vrouw hardhandig haar tas afhandig maakten. ‘Bonny en Clyde’ wachtten om de hoek in de auto. De buit was weer een tientje, goed voor een jointje. 9 december ging het kwartet in de boeien. De eigenaar van de Peugeot had zijn wagen gezien en de politie gebeld. De officier vond dat A. 24 maand cel, waarvan een derde deel voorwaardelijk moest krijgen. Zijn vriendin hangt een werkstraf van 180 uur boven het hoofd, plus een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden. De eis tegen Van G. was zestien maanden cel. S. ondergaat een psychologisch onderzoek.

De uitspraken zijn 3 april 2012.

Door misdaadverslaggever Arno Ruitenbeek