Werkstraffen voor nepoverval

De Haarlemse pompbediende Kris N. (19) en zijn vriend Jim Z. (19) uit Zandvoort zijn veroordeeld voor een nepoverval. N. kreeg een werkstraf van 180 uur en vier maanden voorwaardelijk, Z. 240 uur en een half jaar als stok achter de deur.

Kris N. bedacht de overval op zichzelf. Jim Z. speelde de overvaller op 2 juni 2011. Alles verliep volgens plan. De buit van 1145 euro deelden ze. Het geld werd in een paar dagen verbrast, onder meer op de kermis in Vijfhuizen. Het duo moet dit bedrag terugbetalen aan de pomphouder.

Kris N. stapte op 3 juni naar de politie om zijn slachtofferverhaal te doen, wat natuurlijk van a tot z gelogen was. Ook deze valse aangifte achtte de Haarlemse rechtbank bewezen. De pompbediende moet aan het korps 2425,50 euro overmaken. Dat is de rekening voor het vele, overbodige werk dat de agenten moesten verzetten.

Dat Jim Z. een hogere straf kreeg dan Kris N., had te maken met een poging tot zware mishandeling. Naast deze zaak, sloeg en schopte Jim Z. een man op 7 juli 2011 in de Kromme Elleboogsteeg in Haarlem.

Door misdaadverslaggever Arno Ruitenbeek