Liquidatie Hans Nijman

Er is met veel onbegrip en afschuw gereageerd op de liquidatie van Hans Nijman. In Beverwijk was hij een bekend figuur. In diverse media is hij neergezet als een grote crimineel die zijn verdiende loon heeft gekregen. Vooral de Telegraaf schreeuwde het van de daken.

Als zijn advocaat, heb ik hem ook anders leren kennen. Laat ik duidelijk zijn, hij was absoluut geen koorknaapje, maar ook een hardwerkende vader van 4 kinderen, een fantastische karateka en topsporter.

Hij begon bij Sportschool De Lange in Beverwijk in het Karate en door keihard te trainen, blonk hij al snel uit. Mij staat bij dat hij zo vaak Nederlands kampioen was geworden, dat de Karate Bond Nederland hem uiteindelijk maar (gewoon zo) een zwarte band gaf. Ik zat in de wedstrijdploeg na zijn lichting en kon een enkele keer met hem trainen. Kansloos! Wat een snelheid en timing.

Jaren later – waarin ik ook de zwarte band en 2e dan had behaald – ging ik studeren en Hans ging zijn eigen weg in zijn geliefde sport. Enige jaren geleden zocht hij mij op om hem als advocaat bij te staan. Toen waren zijn wilde jaren al ver achter hem. Hij gaf inmiddels les over de hele wereld en runde een zeer grote sportschool met duizenden leden. Daarnaast begeleidde hij nog aanstormend talent. Dat hij niet alleen bekend, maar ook geliefd was, bleek toen ik een keer met hem over de Breestraat in Beverwijk liep. De een na de ander sprak hem aan. Of kwam hem even een hand geven. Voor iedereen had hij een vriendelijk woord terug. Was dat het beest dat wordt beschreven in de Telegraaf?

Plaats delict

              Plaats delict in Beverwijk

Deze – zo makkelijke geuite – typering is inmiddels gevaarlijk gebleken. Ik ben er van overtuigd dat de wijze waarop en het gemak waarmee iemand in Nederland door het OM als verdachte wordt neergezet, uiteindelijk grote gevolgen kan hebben. Als een krant als de Telegraaf er dan nog een schepje bovenop doet, dan kan een kritisch moment worden bereikt, waarop geesten uit de fles komen die er niet meer in terug te krijgen zijn.

Die donderdag kreeg ik net toen ik bij de plaats delict ging kijken een kort telefoontje van de zaaksofficier van justitie Koos Plooij van het Landelijk Parket, waarin hij kort bevestigde dat het Hans Nijman was die was doodgeschoten. Hij deelde me mee dat de zaak nu zou worden geseponeerd. Geen enkele empathie. Koel en zakelijk. Job done! Geen kans meer om Hans te rehabiliteren.

De strafzaak die liep tegen Hans Nijman, betrof een zaak uit 2002 (!) waarin hij in een kroeggevecht werd genoemd, maar waar toen geen aangifte tegen hem was gedaan. Het feit dat het OM terug moet grijpen op een zaak uit 2002, geeft mijns inziens wel aan dat er niet veel te vinden was. De getuigen die in deze zaak werden gehoord, konden zich hetzij niets herinneren, ofwel hadden het van een ander gehoord.

Stel uzelf de vraag wat u deed op 31 mei 2002, om 21:55? Weet u dat niet meer? Dat is niet best. Het kan volgens het OM voldoende verdacht zijn om u alsnog te vervolgen. Eigenlijk te bizar voor woorden.

De toekomst zal leren wie dit op zijn geweten heeft.

U bent geïnformeerd en wellicht gewaarschuwd!

Hein Dudink/Advocaat