Pas op wat u zegt als u verdachte bent in een strafzaak!

Vanaf 1 maart 2013 mag namelijk de stem van een verdachte herkenbaar worden uitgezonden op televisie, radio en andere media. Voorwaarde is wel dat de naam van de verdachte niet te horen is, door bijvoorbeeld de namen te wissen of te vervangen door een ander geluidssignaal.

Hierdoor zou de rechtszaal steeds transparanter voor de burger moeten worden en zou voor meer vertrouwen in de rechtspraak moeten zorgen. De vraag is of dit het geval is en of de burgers en de pers de stem van verdachte niet zullen misbruiken.

Als verdachte kan je wel bezwaar maken tegen de opname, maar het is nog maar de vraag of de rechter hierin meegaat.

De Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) is fel tegen opname van de stem van een verdachte en probeert de regel over het uitzenden van de stem van verdachten nog terug te draaien terug te draaien. De waarheidsvinding komt hiermee in het gedrang. Het risico bestaat namelijk dat verdachten minder vrijuit zullen spreken en zich eerder op hun zwijgrecht zullen beroepen, als ze weten dat hun stemgeluid wordt uitgezonden.

In een column in het Advocatenblad (nr. 17 d.d. 20 december 2012) wordt al gekscherend nagedacht over nieuwe televisieprogramma’s, zoals The Voice of Holleeder en Herken de stem van Robert M.

U bent gewaarschuwd!

Mr. P.K. Willemsen