‘Spoofen’

‘Spoofen’ is het misbruiken van een telefoonnummer van een geheimhouder, zoals een advocaat. Criminelen kunnen zo op een eenvoudige manier een politietap omzeilen. Volgens de Nederlandse wet, moeten politietaps van gesprekken van en met advocaten en andere geheimhouders namelijk worden vernietigd.

De opgegeven telefoonnummers van advocaten en andere geheimhouders worden door de politie opgeslagen in een zogenaamde database van ‘geheimhoudersnummers’. Dit zijn nummers van bijvoorbeeld advocaten die automatisch kunnen worden herkend en die dus niet kunnen worden afgeluisterd. Het systeem is uiteindelijk na lang touwtrekken ingevoerd, omdat verdachten vrijuit en vooral vertrouwelijk moeten kunnen praten met hun advocaat.

Criminelen blijken inmiddels telefoonnummers zo te kunnen ‘spoofen’, dat deze van een advocaat afkomstig lijken. Omdat de nummers vervolgens ‘geheimhoudersnummers’ uit de database lijken te zijn, wordt voorkomen dat de politietap start.

Minister Opstelten van Justitie heeft aangegeven dat de problematiek rond ‘spoofing’ bekend is en dat er rekening mee wordt gehouden. De vraag is alleen hoe?

Dus als u wordt gebeld met een bekend nummer, dan is het misschien toch een ander.

U bent gewaarschuwd/geïnformeerd!

Hein Dudink/Advocaat