MIVD ‘trekt’ hoger beroep in VGB zaak in.

In deze zaak werd door de rechtbank Zwolle het beroep van een aspirant militair tegen het niet toewijzen van de VGB door de MIVD gegrond verklaard en kreeg hij feitelijk van de rechtbank gelijk.

De MIVD ging tegen het vonnis van de rechtbank Zwolle in hoger beroep en verzocht ook gelijk om een voorlopige voorziening bij de Raad van State. Uiteindelijk heeft de MIVD, kennelijk, besloten om de gronden van het hoger beroep niet aan te vullen en zijn beide zaken door de Raad van State inmiddels buiten zitting afgedaan. Ik had net de messen geslepen…

Aangezien defensie de aspirant militair graag wilde opleiden en hij dolgraag bij defensie wil werken, hoop ik dat hij snel de opleiding kan hervatten.

Wat in deze zaak vervelend was, is dat hij lange tijd in onzekerheid heeft gezeten en ook het UWV zijn uitkering in eerste instantie wel doorbetaalde, maar zij ook wat ongeduldig werden. Uiteindelijk wilde het UWV wel de uitkomst afwachten van de procedure bij de rechtbank en Raad van State. Ook het UWV zal dus tevreden zijn dat hij alsnog aan de slag kan en de uitkering kan worden beëindigd!

Interessant (eigenlijk meer verfrissend!) was het dat in deze zaak buiten de gebruikelijke rechtbank te Den Haag werd geprocedeerd omdat de man nog niet in werkelijke dienst zat. Normaliter procedeert een militair in het bestuursrecht bij de rechtbank te Den Haag en in hoger beroep bij de Centrale Raad van Beroep te Utrecht. Deze beide instanties staan er (redelijk) om bekend dat het ‘pro-gouvernement’ is. Er wordt te vaak beslist in het voordeel van defensie. Mede daardoor ben ik er al jaren een voorstander van om iedere militair, net als iedere (burger en) burger medewerker bij defensie, in zijn eigen arrondissement te laten procederen.  

U bent geïnformeerd!

De Defensieadvocaat