Vermoeden van schuld op Schiphol pure willekeur
Iedere burger wordt tegenwoordig niet alleen op grote schaal door iedere willekeurige overheid op deze planeet afgeluisterd, maar ook met steeds groter gemak als crimineel aangewezen. Eerst vastzetten en dan uitzoeken of een verdachte schuldig is. ‘Innocent until proven guilty’, hoort u alleen nog in de film.
In het Europese recht betreft de onschuldpresumptie meestal een afgeleide van het uit het Romeinse recht afgeleide Presumptio innocentiæ. Onschuldig totdat een rechter anders beslist.
Het Wetboek van Strafvordering (WvSv.) geeft in artikel 27 aan dat er sprake moet zijn van een redelijk vermoeden van schuld om een willekeurige burger te kunnen aanhouden en allerlei opsporingsmiddelen op hem los te kunnen laten.
Inmiddels weet iedereen dat de politie dit ‘probleem’ op grote schaal omzeilt door een uitstapje te maken naar bijvoorbeeld de Wegenverkeerswet. Dan kan er namelijk makkelijker onderzoek naar u worden gedaan, zonder het vervelende artikel 27 WvSv.. Het wordt zelfs in lesmateriaal bij de politie aangemoedigd. Tip, leen desnoods even een uniform van een collega. De meeste rechters vinden het tenslotte allemaal prima.
Op Schiphol is al langere tijd van de onschuldpresumptie van iedere burger afscheid genomen. De marechaussee hanteert ‘ervaringsgegevens’ om te bepalen of iemand bolletjes heeft geslikt o.i.d. Daarbij wordt ook naar risicovluchten gekeken. Kom je uit een risicoland en heb je dan iets bij je dat mogelijk lijkt op? Dan heb je al een probleem en zit je zomaar maanden vast met alle gevolgen van dien. Tegenstribbelen helpt niet, want dan bent u gewoon een ontkennende verdachte.
Zo gebeurde ook een cliënt van ons die al jaren tussen Zuid-Amerika en Nederland op en neer vliegt en nu al ruim twee maanden vast zat op verdenking van het smokkelen van cocaïne. Nu blijkt echter dat het helemaal geen cocaïne was, maar een gewoon beautyproduct dat overigens ook op internet te koop is.
Op 16 juli 2013 wist het OM echter al dat het geen cocaïne betrof, maar het OM deed niets en liet de man gewoon in de gevangenis zitten! Pas toen wij op 2 augustus 2013 een afschrift van het laboratoriumrapport kregen toegestuurd, hebben wij de man dezelfde dag nog vrij kunnen krijgen.
Niet alleen is de onschuldpresumptie over de schutting gegaan, maar dat u onschuldig opgesloten zit, interesseert kennelijk eveneens niemand meer. De werkgever van onze cliënt had overigens al een ontslagprocedure opgestart en ook dat konden wij nog net terugdraaien.
U bent geïnformeerd en gewaarschuwd!
Hein Dudink/Advocaat