Zaak 13-jarig drugssmokkelaartje op Schiphol, geseponeerd

Na een korte periode van opsluiting heeft het Openbaar Ministerie toch besloten om de minderjarige vrij te laten en de zaak te seponeren. Er werd afgelopen maandag dan ook geen verzoek bij de Rechter Commissaris ingediend voor een langere detentie.

Op zaterdag is het meisje nog uitgebreid door een speciaal samengesteld onderzoeksteam van de marechaussee gehoord op het Marinecomplex te Amsterdam. Daarbij werd ze netjes behandeld en in een speciale omgeving verhoord. Op zondag is de beslissing door de officier van justitie genomen om de zaak verder te seponeren.

Vorenstaande lijkt mij gezien het belang van de minderjarige een verstandig besluit. Nu heeft ze in ieder geval samen met haar familie de Kerstdagen kunnen doorbrengen.

Wel is het duidelijk dat de leeftijd en dus het belang van de minderjarige, hier doorslaggevend was om haar vrij te laten. Zij hoort natuurlijk niet gevangen te zitten. Nederland voert overigens in de wereld de lijst met gevangen zittende minderjarigen aan. Het had dus zomaar anders kunnen aflopen!

Haar meerderjarige vriend zit overigens nog wel vast.

U bent geïnformeerd en wellicht gewaarschuwd! 

Hein Dudink/Advocaat