Marechaussee verdenkt jonge vrouw van Curaçao ten onrechte van drugssmokkel.

Met grote regelmaat pakt de Koninklijke Marechaussee drugssmokkelaars op die onder andere vanuit de Nederlandse Antillen naar Amsterdam vliegen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van zogenaamde ‘smokkelaarscriteria’.

De adem riekt naar ontlasting, latex, gebarsten lippen en een witte/gele tong, gelig oogwit etc. Eigenlijk een standaard lijst waarbij alleen nog hoeft te worden aangekruist wat er werd geconstateerd en waarom iemand werd aangehouden. De gemiddelde rechter-commissaris volgt dit overigens blind.

De consequentie is dat iemand op deze criteria gelijk kan worden aangehouden en voor 6 uur kan worden opgesloten. In deze 6 uur moet de  aangehoudene voor een hulp-officier van justitie (meestal collega marechaussee) worden voorgeleid en in verzekering worden gesteld. Hiermee wordt de gevangenhouding met 3 dagen verlengd. Binnen die drie dagen kan dit met 14 dagen worden verlengd door de rechter-commissaris.

Iemand die van het slikken van bolletjes wordt verdacht en dus van het smokkelen van drugs, dient ‘schoon’ te zijn. Dit betekent dat iemand drie keer zijn/haar behoefte moet hebben gedaan en geen bolletjes (meer) moet hebben geproduceerd. Het is een aparte wc waar de meeste Nederlanders nooit op hebben gezeten.

Deze 20-jarige jongedame kwam op vakantie naar Nederland en voldeed aan alle ‘slikkerscriteria’, volgens de marechaussee! Het probleem was echter dat zij niet had geslikt. Ook de rechter-commissaris wilde haar niet gelijk in vrijheid stellen. Dus 4 dagen na haar vlucht en niets te hebben geproduceerd, wilde men haar nog steeds niet laten gaan! Dat gebeurde pas de dag daarna. Uiteindelijk heeft zij dus 5 dagen ten onrechte vastgezeten, bijna de helft van haar vakantie.

De vraag die blijft, is hoe iemand die niet heeft geslikt, wel aan alle slikkerscriteria kon hebben voldaan? Haar adem stonk toch naar latex? Zij had toch gele ogen? Hier wordt pijnlijk duidelijk dat onschuldig zijn op Schiphol in ieder geval niet echt veel meer inhoudt.  

Wellicht is het verstandig om wat mondwater op vakantie mee te nemen…

Hein Dudink/Defensieadvocaat