Chinese medicijnen en Schiphol, Pas Op!

Chinese medicijnen

Soms loop je als advocaat tegen zaken aan waar je een beetje triest van wordt. Deze week stond Dudink en Starink advocaten een cliënt bij die bij terugkeer uit China in Nederland op Schiphol een boete van € 350,- had gekregen vanwege het invoeren van een beschermde plantensoort. De beschermde plantensoort was in een medicijn verwerkt.

Wat was het geval: In de Flora en Faunawet staan een hele lijst aan exotische bomen, planten, kikkers, schildpadden en andere dieren, waarvan u ongetwijfeld nog nooit heeft gehoord. In de Flora- en Faunawet staat eveneens een plantje, genaamd de Saussurea Costus. Costus betekent in het Grieks: ‘Van het oosten’ en wordt overigens al duizenden jaren vanuit het oosten in Europa ingevoerd.

In deze zaak lijdt onze cliënt aan hartklachten en moest langer dan gepland in China blijven. Daardoor raakte de uit Nederland meegebrachte medicijnen op, waardoor er een noodzaak was om in China medicijnen aan te schaffen. Een van de vele ingrediënten in de pilletjes betrof de, u raadt het al, Saussurea Costus.

Een overijverige douane beambte op Schiphol had kennelijke een cursus Chinese karakters gevolgd, want hij haalde de twee buisjes uit de tas van cliënt en deelde een proces-verbaal uit. Nu moet u weten dat Costus inmiddels ook wordt gekweekt, dus de vraag is gerechtvaardigd of de Costus in de medicijnen misschien simpelweg waren gekweekt? De Hoge Raad heeft echter inmiddels uitgemaakt dat als er iets op een doosje staat, het er ook in zit. Lekker makkelijk!

Dus als ik mijn schoenen in een tas van de Albert Heijn stop, dan heb ik volgens de Hoge Raad, die schoenen bij de Albert Heijn gekocht. Het vreemde is dat dit niet geldt voor drugs, maar wie weet komt dat nog. Kennelijk moet je in Nederland gewoon betalen. Ook al spreek en/of lees je geen Chinees/Kantonees, of vul maar in.

Uitspraak, de initiële acceptgiro voor het bedrag van € 350,- wordt overgenomen, waarvan door de economische politierechter € 200,- voorwaardelijk wordt opgelegd, met een proeftijd van twee jaar.

Cliënt kreeg dus ‘korting’ omdat zij simpelweg geen flauw idee had wat er in de pillen zat en eigenlijk gewoon medicijnen nodig had voor haar hart.

Advies: Sticker van doosje trekken en pillen in ander doosje doen. Nederland op zijn smalst, hoe suf kun je het krijgen.

U bent geïnformeerd en gewaarschuwd!