De “Knipploeg”!

Bij binnenkomst in de rechtszaal begroette de politierechter de verdachten met de opmerking: “Ha, de ‘Knipploeg’.

In deze zaak stonden er meerdere verdachten terecht die wietplanten hadden bijgeknipt in een vrij grote wietplantage van ruim 2000 planten. Het oprollen van de wietplantage was, volgens de politie, mogelijk gemaakt na een anonieme telefonische tip.

In deze zaak leek het er echter op dat er energiefraude werd geconstateerd door de leverancier van energie zelf. Als er geknoeid is met de meters, dan voegt die energieleverancier zich ook gelijk in het strafproces op basis van het veroorzaken van een Gevaarlijke Situatie, Vals ijkmerk, Valsheid in geschrifte, Diefstal Energie, Verduistering, Oplichting en/of Vernieling. In dit geval bracht de Nuon een schadepost van tienduizenden Euro’s in als benadeelde partij.

Mijn cliënt wilde zijn AOW aanvullen om voor zijn echtgenote en haar kinderen te kunnen zorgen. Hij hield € 400,- per maand over om van te leven en dat was niet voldoende om de beugel van zijn stiefkind te kunnen betalen. Het knippen zou € 50,- voor een halve dag opleveren.

Hij werd die bewuste dag opgehaald vanaf een parkeerplaats door een geblindeerd busje en moest daarbij op de grond gaan zitten. Bij de wietplantage aangekomen werd van kleding gewisseld, omdat wietplanten een enorme sterke lucht achterlaten op kleding. Vervolgens viel de politie binnen.

De politierechter spaarde de toorn van Vrouwe Justitia kennelijk voor de eigenaar van de wietplantage en stuurde de knipploeg naar huis met een werkstraf van 40 uur, subsidiair 20 dagen hechtenis voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaren. De officier van justitie kon daar mee leven en er werd geen hoger beroep ingesteld. Hij was kennelijk ook op jacht naar de eigenaar van de wietplantage.

U bent geïnformeerd en (wellicht) gewaarschuwd!

Hein Dudink/Advocaat