Ontslag militair door hulp aan vriend!

Het gemak waarmee defensie zijn personeel momenteel ontslaat, wekt wel enige frustratie op. Alles wat onwelgevallig is, wordt momenteel gebruikt. De MIVD kijkt alle registers van de afgelopen 8 jaar nog eens goed na en telt daar alles bij op wat de afgelopen jaren nog meer aan de kerfstok van de militair is blijven hangen.

Ook in het geval van de militair die op een feest een vriend te hulp schiet. Wat deed hij ‘verkeerd’?

De militair probeerde een ruziemaker en zijn vriend uit elkaar te halen en kreeg vervolgens zelf een klap van de ruziemaker. Hierop duwde hij de man in eerste instantie hard weg met de mededeling dat deze op moest rotten en raakte de man verder niet meer aan. Toen de politie kwam werd ook hij echter meegenomen. Om vervolgens, zonder dat er nog een strafzaak is geweest, door defensie te worden geschorst en oneervol ontslagen.

Iets waar defensie feitelijk helemaal niets mee te maken heeft, wat geen enkel aantoonbare negatieve impact heeft op defensie en het functioneren van de militair en feitelijk volledig in het privédomein van de militair plaatsvindt, wordt tegenwoordig gelijk opgehangen aan het wangedrag van artikel 39, tweede lid, aanhef en onder l AMAR. Oneervol ontslag en gelijk het hek over.

Defensie heeft militairen echter juist geselecteerd om niet in paniek te raken en op te treden bij calamiteiten. Als je dus optreedt in een moeilijke situatie, dan loop je volgens mij – altijd – meer risico dat er wat fout kan gaan. Dat laatste wordt echter niet (meer) door defensie geaccepteerd.

Daarnaast is het ontslag volledig gebaseerd op het feit dat de militair 24 uur per dag in dienst wordt geacht te zijn. Alles wat hij doet, straalt kennelijk af op defensie. Het maakt dus niet uit of er sprake is van een privé situatie of niet.

Maar als je zo kijkt, dan moet je ook in dat licht naar de inzet van de militair kijken. In dit geval liep hij niet weg, maar handelde hij en probeerde de situatie rustig te krijgen. Als een politieagente in Rotterdam bij een aanhouding een verdachte mag schoppen om hem rustig te krijgen en daar zelfs bloemen van de Burgemeester van Rotterdam voor krijgt, is strafontslag voor deze militair voor mij in ieder geval niet meer te plaatsen. Het ontslag wordt dus in ieder geval aangevochten!

Ik kan echter niet anders dan adviseren om uw vriend(en) dan maar in elkaar te laten slaan, te filmen en te gaan bellen met de politie. Daarmee is uw vriend niet direct geholpen, maar dat is in ieder geval een stuk veiliger voor uw baan…

U bent geïnformeerd en (wellicht) gewaarschuwd!

Hein Dudink/Advocaat