Echtgenote militair op Schiphol aangehouden met pepperspray, maar vrijgesproken door de rechter!
De echtgenote van een in Duitsland geplaatste militair, had vanwege haar gevoel van onveiligheid tegen agressieve straathonden, samen met een vriendin in een winkel in Duitsland een (heel) klein spuitbusje met pepperspray o.i.d. gekocht. Het stond daarbij niet echt duidelijk op de sticker van het busje.
Toen zij op vakantie gingen, vlogen zij eerst naar Nederland en zouden daarna doorvliegen naar de vakantiebestemming. Het spuitbusje zat in haar tas en bij de controle vond de marechaussee het busje en hield haar aan wegens overtreding van de Wet Wapens en Munitie. Zij had er nooit bij nagedacht dat het in Nederland wel verboden is.
In Duitsland is het overal verkrijgbaar en niet strafbaar, maar in Nederland is het een ‘wapen’. Een veroordeling staat dus niet echt leuk op het cv en kan ook allerlei andere nare gevolgen hebben. Ik kreeg het verzoek van haar man om haar bijstand te verlenen toen zij was gedagvaard om bij de politierechter te verschijnen.
Nadat het strafdossier was opgevraagd, bleek in het strafdossier dat niet duidelijk was wat er nu precies was aangetroffen. Pepperspray of een soort gas? Er was verder geen onderzoek naar gedaan.
Hoewel de Wet Wapens en Munitie in dit specifieke geval niet aangeeft dat er sprake moet zijn van opzet, wordt dit wel in de toelichting op deze wet aangegeven. De politierechter begreep dat deze vrouw geen enkele opzet had gehad anders dan zich tegen agressieve honden verdedigen. Daarnaast is het natuurlijk wel vreemd dat Nederland zo spastisch doet over pepperspray, terwijl alle omringende landen daar kennelijk anders over denken.
Het lijkt soms wel alsof je in Nederland alleen nog – boe – mag roepen. Als je weet dat er in het weekend een (1) politieauto beschikbaar is in de kop van Noord Holland, dan weet je in ieder geval dat je niet op de politie hoeft te wachten…
De politierechter volgde mijn verweer dat er niet was gecontroleerd wat er eigenlijk precies in het spuitbusje had gezeten en derhalve niet met zekerheid kon worden gesteld en bewezen dat er iets strafbaars was aangetroffen. Als je het niet kunt bewijzen, dan dient de rechter vrij te spreken en dat gebeurde tot grote opluchting van de familie ook.
De echtgenote kwam dus met de schrik vrij!
U bent geïnformeerd en gewaarschuwd!
Hein Dudink/Defensieadvocaat